Tajemství pěstování jahod. Jak vypěstovat chutné a krásné ovoce?

Zima pomalu ustupuje jaru a první teplé sluneční paprsky probouzejí myšlenky na nadcházející letní dny. S vyššími teplotami přichází také sezóna šťavnatého a chutného ovoce. Nepostradatelným symbolem polského léta jsou bezpochyby známé a oblíbené jahody. Nechcete se stejně jako my v létě starat o to, zda bude v obchodech k dostání lahodná odrůda, kterou máte tak rádi? Pokud je vaše odpověď kladná, máme pro vás tip: zasaďte si vlastní sazenice a pečujte o ně, abyste si letní čas zpříjemnili vlastním sladkým ovocem. Ale co když jste jahody zasadili, starali se o ně ze všech sil a velikost úrody ani jejich chuť vám nepřinesly vytoužené uspokojení a vaše motivace k pěstování vlastních se vytratila? Nebojte se, pokud vás tato situace postihla nebo pokud to bude váš první pokus, ukážeme vám, jak se o vysněné jahody správně postarat.
Na trhu je na výběr z mnoha sazenic, různých odrůd a technologií. Je to těžký výběr, tím spíše pro začínajícího zahradníka. Ale slyšeli jste už o sazenicích jahod Frigo? Frigo je technologie výroby sazenic jahodníku. Sazenice jahod se vykopávají koncem podzimu nebo začátkem zimy, těsně po skončení vegetačního období. Poté se roztřídí podle tříd, očistí od starých listů, ochrání proti šedé plísni a zabalí do přepravek. Až do expedice se sazenice Frigo skladují ve speciálních komorách při teplotě -1,5 °C až -3 °C. Po vyjmutí z chladírny a zasazení do půdy sazenice rychle rostou a přibližně po 4-6 týdnech přinášejí první plody. Jsou ideální pro začínající i pokročilé pěstitele. Není skvělé těšit se z prvních plodů již po 4 týdnech? A přesně to sazenice jahodníku Frigo umí.
Samozřejmě musíte zvolit i správnou odrůdu jahod, což záleží jen na vás. Vše záleží na vašich preferencích - zda dáváte přednost klasickým, polským odrůdám, nebo třeba unikátnějším, vzácnějším odrůdám, jako jsou sazenice jahodníku Bily ananas, které jsou opakem tradičních jahod. Bílá jahoda s červenými semínky, není to krásný vizuální zážitek? A její ananasová příchuť dodává nádherný chuťový zážitek. Nebo třeba malinový jahodový, která svou chutí připomíná lesní jahody. Volba může padnout také na typické dezertní odrůdy, jako jsou Holy a Elkat, které jsou ideální nejen pro přímou konzumaci, ale také pro přípravu dezertů, želé nebo zavařenin.
Pokud jste si již vybrali požadovanou odrůdu, prozradíme vám naše tajemství, jak se těšit z bohaté a chutné úrody.
1. Za prvé, vsaďte na certifikované sazenice.
Certifikované sazenice jsou testovány, aby se zajistilo, že neobsahují viry.
2. Vyberte si správné místo.
Jahody sice nejsou náročné, ale mají několik jednoduchých požadavků. Nesázejte jahody na místa, kde dříve rostly brambory, rajčata nebo jiné jahody, abyste se vyhnuli problémům s chorobami a půdou. Najděte jim také slunné místo, díky tomu budou jahody sladké.
3. Připravte půdu, kterou mají jahody rády.
Optimální podmínky pro jahody poskytuje mírně kyselá půda s pH 5,5-6,5. Pro zlepšení kvality půdy je vhodné asi měsíc před výsadbou přimíchat velké množství kompostu nebo dobře rozloženého hnoje. Alternativně lze použít granulovaný hnůj, který se pohodlně aplikuje, je přírodní, bezpečný a bez silného zápach
4. Nenechte své jahody bojovat s plevelem.
Plevel konkuruje jahodám v boji o vodu a živiny, a proto ohrožuje vaši vytouženou úrodu. Skvělým způsobem, jak je omezit, je použití černé agrotextilie, která přirozeně brání růstu plevelů a zároveň propouští vodu a vzduch. Navíc pomáhá udržovat půdu vlhkou, podporuje vývoj kořenů a urychluje růst rostlin. Použití agrotextilie má ještě jednu výhodu - plody zůstávají čisté. Ve fázi kvetení si můžete pomoci také slámou, která odráží sluneční paprsky, zpomaluje dozrávání plodů a chrání je před přehřátím.
5. Jahody potřebují k dobrému růstu prostor.
Sazenice jahodníku rozmístěte v rozestupech asi 30 cm, mezi řádky ponechte 50 cm. Agrotkaninu příčně rozřízněte a připravte dostatečně velký otvor, aby se kořeny mohly volně rozprostřít a nezkroutily se (zkroucené kořeny neumožní sazenicím správný vývoj). Dbejte na hloubku výsadby - příliš mělká může vést k vyschnutí kořenů a příliš hluboká může vést k zakrytí srdíčka rostliny, což může zbrzdit její růst.
6.Nezapomeňte na přiměřenou zálivku.
Dbejte na správnou vlhkost půdy. V období sucha a v době plodů směřujte proud vody přímo k bázi rostlin a vyhněte se listům. Jahody zalévejte nejlépe ráno nebo večer, abyste omezili odpařování vody a zajistili optimální hydrataci.
7. Pravidelně zastřihávejte šlahouny.
Řez šlahounů, tedy dlouhých výhonků vyrůstajících ze sazenic, umožní rostlině soustředit energii na růst a tvorbu plodů, díky čemuž bude silnější a lépe poroste.
8. Při sběru jahod je důležitá denní doba.
Chcete-li si vychutnat plnou chuť vytoužených jahod, sbírejte je v plné zralosti, nejlépe za slunečného odpoledne. Aby plody vydržely déle čerstvé a pevné, sbírejte je se stopkou a krátkou, alespoň 1 cm dlouhou částí stopky.
9. Péče o sazenice jahodníku.
Po skončení plodnosti rostliny pečlivě prohlédněte a ostrými zahradnickými nůžkami odstřihněte všechny nemocné listy a nahnilé plody. Nezapomeňte pravidelně prořezávat šlahouny a odstraňovat plevel, abyste udrželi zdravou úrodu.
10. Rostliny přikrmujte po skončení plodů.
Po ukončení sklizně je vhodné obohatit půdu o potřebné živiny. Rostliny tak snáze vytvoří nové výhony, listy a květní pupeny a vy si budete moci v následujícím roce opět pochutnat na chutných plodech. Nejlepší volbou jsou organická hnojiva pro jahody, která jsou k dostání v zahradnictvích.
11. Výměna starých sazenic.
Sazenice jahodníku jsou nejlepší po dobu 3-4 let, poté je třeba je vyměnit, abyste si mohli nadále užívat vlastních plodů.
Doufáme, že díky našim tajemstvím si budete moci vychutnat vlastní chutné a aromatické jahody.