Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Která odrůda jahod je nejsladší? Přehled sladkých jahod

2024-12-27
Která odrůda jahod je nejsladší? Přehled sladkých jahod

Jahody jsou v Polsku jedním z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších sezónních plodů, které se konzumují jak syrové, tak se z nich připravují různé druhy zavařenin.Výhodou je zde velmi velké množství odrůd jahod (celkem jich je více než 2 000), které se liší nejen svou chutí, ale také dobou zrání nebo šťavnatostí dužiny.

Která odrůda jahod je nejlepší syrová?

V současné době lze jahody v Polsku koupit prakticky po celý rok, ale jak snadno uhodnete, v zimě se prodává ovoce z dovozu. Sezóna jahod začíná v Polsku koncem května a trvá do začátku července. Kromě toho se pěstují také opakovaně plodící jahody, které dávají úrodu dvakrát ročně. V tomto případě může druhá sklizeň proběhnout i v srpnu, čímž se sezóna tuzemských jahod prodlužuje.

Jaká je tedy nejlepší odrůda jahod?Pokud jde o konzumaci syrového ovoce, nejoblíbenější je:

  • jahody Honeoye, oblíbená americká odrůda, která je ideální nejen v syrovém stavu, ale také jako přísada do dezertů.
  • Jahoda Elsanta, raná a velmi plodná odrůda, která se vyznačuje velkými červenými plody s charakteristickým leskem. Jsou pevné a tvrdé a jejich dužina je jemně kyselá a aromatická, což jim dodává skutečně jedinečnou chuť.
  • Jahoda Polka, holandská odrůda, která je v Polsku velmi ceněná.Její plody jsou poměrně velké, mají tvar srdce nebo širokého kužele. Vyznačují se intenzivní červenou barvou a sladkou, šťavnatou a aromatickou dužinou.
  • jahody Giant, což je odrůda, která plodí od konce května do konce června.Její charakteristicky velké plody jsou až dvakrát větší než u jiných odrůd.Jsou ideální pro konzumaci v syrovém stavu nejen díky svému atraktivnímu vzhledu, ale také díky své intenzivně červené, aromatické a šťavnaté dužině.
  • Jahody Roxana, odrůda s výraznými velkými plody, které mají velmi pravidelný tvar.Jsou chutné a šťavnaté, takže se doporučuje jíst je nejen syrové, ale také přidávat do koláčů a dezertů.

Která odrůda jahod je sladká?

Při nákupu sazenic jahodpro výsadbu na vlastní zahradě se většinou řídíme jejich chutí, respektive sladkostí. Potvrzuje to i obliba internetového vyhledávání klíčového slova: sladké odrůdy jahod.

Které jahody jsou nejsladší?

  • Jahody Lambada, což je nejsladší odrůda jahod dostupná na polském trhu. Její plody jsou vynikající jak v syrovém stavu, tak jako přísada do koláčů a jiného pečiva. Nevýhodou však může být nízká úroda, což je důležité zejména v případě, že si je pěstujete sami.
  • jahoda Donna, raná, velmi sladká odrůda jahod, která se vyznačuje velkými, jasně červenými plody.
  • Daroyale jahody - velmi sladké, které se vyznačují dlouhou trvanlivostí, díky níž dobře snášejí přepravu. Velké plody mají červenou a tmavě červenou barvu.
  • Odrůda Sonata, která dozrává po celou sezónu a dává velké a sladké jahody.Jsou vynikající jak pro konzumaci v syrovém stavu, tak pro zavařování nebo mražené potraviny.
  • Jahody Alba, které začínají dozrávat již v květnu a jejichž velké a pevné plody jsou velmi sladké a aromatické.

Které jahody jsou nejlepší na zavařování?

Jahodové zavařeniny vám umožní vychutnat si chuť jahod i po sezóně, tedy hlavně v zimě. Výběrem chutných odrůd jahod lze z nich připravit zavařeniny, džemy nebo kompoty. Které jahody jsou pro přípravu zavařenin nejlepší?

Doporučené odrůdy jsou především:

  • Jahody Pandora, které jsou podle mnohých nejlepší odrůdou jahod pro zavařování a které obvykle plodí koncem června. Vyznačuje se velkými plody sladce vinné chuti a vůně. Její pěstování je snadné i pro amatéry, a proto se doporučuje pro výsadbu na vlastní zahradě.
  • Jahoda Dukat, která plodí velké a sladké plody, jejichž charakteristickým znakem je tmavě černá barva.Jedná se o starou odrůdu, odolnou vůči mrazu a různým chorobám, která se používá především na zavařování a mražené potraviny.Její předností je vysoký výnos, díky němuž je vhodná jak pro amatérské, tak pro profesionální pěstování.
  • Malinová jahoda, jejíž plody se hovorově nazývají také moruše nebo fialová jahoda.Jsou sladké a jejich charakteristickým znakem je tmavě třešňová barva.Semenáčky jsou naopak odolné vůči mrazu, suchu a různým chorobám.
  • Kentovy jahody, které jsou ideální nejen pro výrobu zavařenin, ale skvěle chutnají i syrové.Její plody jsou velké a sladké a sazenice se vyznačují odolností vůči nízkým teplotám.Stává se také, že na podzim opakovaně plodí.
  • Senga Sengana jahody, oblíbená německá odrůda, která je ideální pro ty, kteří ocení chuť méně sladkých zavařenin.Plody jsou v tomto případě středně velké, s charakteristickým protáhlým tvarem.Nesnášejí dobře skladování ani přepravu, což je dáno tím, že jsou velmi choulostivé. Hojně plodí od poloviny června do začátku července.

Doporučené stránky

Główna 0,00 Kč Oblíbené stránky Přihlášení
pixel