Která odrůda jahod je nejsladší? Přehled sladkých jahod

Jahody jsou v Polsku jedním z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších sezónních plodů, které se konzumují jak syrové, tak se z nich připravují různé druhy zavařenin.Výhodou je zde velmi velké množství odrůd jahod (celkem jich je více než 2 000), které se liší nejen svou chutí, ale také dobou zrání nebo šťavnatostí dužiny.
Která odrůda jahod je nejlepší syrová?
V současné době lze jahody v Polsku koupit prakticky po celý rok, ale jak snadno uhodnete, v zimě se prodává ovoce z dovozu. Sezóna jahod začíná v Polsku koncem května a trvá do začátku července. Kromě toho se pěstují také opakovaně plodící jahody, které dávají úrodu dvakrát ročně. V tomto případě může druhá sklizeň proběhnout i v srpnu, čímž se sezóna tuzemských jahod prodlužuje.
Jaká je tedy nejlepší odrůda jahod?Pokud jde o konzumaci syrového ovoce, nejoblíbenější je:
- jahody Honeoye, oblíbená americká odrůda, která je ideální nejen v syrovém stavu, ale také jako přísada do dezertů.
- Jahoda Elsanta, raná a velmi plodná odrůda, která se vyznačuje velkými červenými plody s charakteristickým leskem. Jsou pevné a tvrdé a jejich dužina je jemně kyselá a aromatická, což jim dodává skutečně jedinečnou chuť.
- Jahoda Polka, holandská odrůda, která je v Polsku velmi ceněná.Její plody jsou poměrně velké, mají tvar srdce nebo širokého kužele. Vyznačují se intenzivní červenou barvou a sladkou, šťavnatou a aromatickou dužinou.
- jahody Giant, což je odrůda, která plodí od konce května do konce června.Její charakteristicky velké plody jsou až dvakrát větší než u jiných odrůd.Jsou ideální pro konzumaci v syrovém stavu nejen díky svému atraktivnímu vzhledu, ale také díky své intenzivně červené, aromatické a šťavnaté dužině.
- Jahody Roxana, odrůda s výraznými velkými plody, které mají velmi pravidelný tvar.Jsou chutné a šťavnaté, takže se doporučuje jíst je nejen syrové, ale také přidávat do koláčů a dezertů.
Která odrůda jahod je sladká?
Při nákupu sazenic jahodpro výsadbu na vlastní zahradě se většinou řídíme jejich chutí, respektive sladkostí. Potvrzuje to i obliba internetového vyhledávání klíčového slova: sladké odrůdy jahod.
Které jahody jsou nejsladší?
- Jahody Lambada, což je nejsladší odrůda jahod dostupná na polském trhu. Její plody jsou vynikající jak v syrovém stavu, tak jako přísada do koláčů a jiného pečiva. Nevýhodou však může být nízká úroda, což je důležité zejména v případě, že si je pěstujete sami.
- jahoda Donna, raná, velmi sladká odrůda jahod, která se vyznačuje velkými, jasně červenými plody.
- Daroyale jahody - velmi sladké, které se vyznačují dlouhou trvanlivostí, díky níž dobře snášejí přepravu. Velké plody mají červenou a tmavě červenou barvu.
- Odrůda Sonata, která dozrává po celou sezónu a dává velké a sladké jahody.Jsou vynikající jak pro konzumaci v syrovém stavu, tak pro zavařování nebo mražené potraviny.
- Jahody Alba, které začínají dozrávat již v květnu a jejichž velké a pevné plody jsou velmi sladké a aromatické.
Které jahody jsou nejlepší na zavařování?
Jahodové zavařeniny vám umožní vychutnat si chuť jahod i po sezóně, tedy hlavně v zimě. Výběrem chutných odrůd jahod lze z nich připravit zavařeniny, džemy nebo kompoty. Které jahody jsou pro přípravu zavařenin nejlepší?
Doporučené odrůdy jsou především:
- Jahody Pandora, které jsou podle mnohých nejlepší odrůdou jahod pro zavařování a které obvykle plodí koncem června. Vyznačuje se velkými plody sladce vinné chuti a vůně. Její pěstování je snadné i pro amatéry, a proto se doporučuje pro výsadbu na vlastní zahradě.
- Jahoda Dukat, která plodí velké a sladké plody, jejichž charakteristickým znakem je tmavě černá barva.Jedná se o starou odrůdu, odolnou vůči mrazu a různým chorobám, která se používá především na zavařování a mražené potraviny.Její předností je vysoký výnos, díky němuž je vhodná jak pro amatérské, tak pro profesionální pěstování.
- Malinová jahoda, jejíž plody se hovorově nazývají také moruše nebo fialová jahoda.Jsou sladké a jejich charakteristickým znakem je tmavě třešňová barva.Semenáčky jsou naopak odolné vůči mrazu, suchu a různým chorobám.
- Kentovy jahody, které jsou ideální nejen pro výrobu zavařenin, ale skvěle chutnají i syrové.Její plody jsou velké a sladké a sazenice se vyznačují odolností vůči nízkým teplotám.Stává se také, že na podzim opakovaně plodí.
- Senga Sengana jahody, oblíbená německá odrůda, která je ideální pro ty, kteří ocení chuť méně sladkých zavařenin.Plody jsou v tomto případě středně velké, s charakteristickým protáhlým tvarem.Nesnášejí dobře skladování ani přepravu, což je dáno tím, že jsou velmi choulostivé. Hojně plodí od poloviny června do začátku července.